Advies ‘Toepassing blockchain in de voedings- en landbouwsector’ wint CSR Challenge 2017
Ter afsluiting van de National Cyber Security Summer School (NCS3) hebben zeven groepen studenten afgelopen vrijdag tijdens de CSR Challenge hun beleidsadvies gepresenteerd. De groep met het beleidsadvies 'Toepassing blockchain in de voedings- en landbouwsector' heeft de challenge van dit jaar gewonnen. Een tweede plaats was er voor de groep met een advies over hoe Artificial Intelligence in te zetten voor de transportsector. Het winnende team mag het advies presenteren tijdens de eerstvolgende raadsvergadering van de Cyber Security Raad (CSR). De leden van het winnende team mogen tevens hun voorkeuren voor een stageplaats bij verschillende organisaties in Nederland kenbaar maken.
Nieuwe technologieën
Dit jaar stond de CSR Challenge in het teken van inzet nieuwe technologieën. Alle deelnemende studenten aan de Summer School hebben zich in groepen gebogen over de vraag hoe we in Nederland nieuwe technologieën in kunnen zetten voor de cybersecurity van de Nederlandse vitale sectoren. De studenten werden daarin gedurende de week begeleid door mentoren van FME, TU Eindhoven, ASML, Aegon, Rabobank, TU Delft en KPN. Naast een beleidsadvies voor de voedings- en landbouwsector en transportsector waren er ook adviezen voor de zorgsector, financiële sector, energiesector, sector voor telecommunicatie en tot slot de sector manufacturing. Alle presentaties en beleidsadviezen werden beoordeeld door een onafhankelijk jurypanel bestaande uit toonaangevende experts uit verschillende sectoren, te weten Jaap Verhees (CGI Europa), Jeroen Van Der Ham (NCSC) en Max Smeets (Oxford).
Initiatief van Cyber Security Raad (CSR)
De Summer School is een initiatief van de CSR en vloeit voort uit het advies ‘Cybersecurity in onderwijs en bedrijfsleven’. Dit advies heeft de raad eind 2015 gegeven aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Daarin stelt de raad dat de digitale toekomst van Nederland veilig moet worden gesteld. Dat kan onder andere door te zorgen voor meer cybersecurity professionals en door de Nederlandse jeugd voor te bereiden op de digitale toekomst. De organisatie van de Summer School lag in handen van dcypher en CGI in samenwerking met Nederland ICT, Nationaal Cyber Security Centrum en nog een aantal andere enthousiaste partners.