Eerste National Cyber Security Summer School NCS3 van start
65 studenten volgen van 22 tot en met 26 augustus 2016 de eerste National Cyber Security Summer School (NCS3). Zij krijgen les van cybersecurity-experts van hogescholen en universiteiten, uit het bedrijfsleven en van de overheid. Tijdens de CSR-Challenge strijden de studenten met elkaar wie het beste beleidsadvies heeft voor de Cyber Security Raad. De komende dagen zullen korte verslagen op de nieuwspagina gepubliceerd worden.
Naast lessen van experts krijgen de studenten rondleidingen bij bedrijven en organisaties, gaan ze aan de slag in een Hands on Hack-lab, zijn ze onderdeel van een crisissimulatie en volgen ze een Dark Web-training. Tijdens de CSR-Challenge gaan groepen studenten de competitie met elkaar aan voor het beste beleidsadvies aan de Cyber Security Raad, onder leiding van cybersecurity-experts. Een deskundige jury beoordeelt de verschillende 'pitches'. Het winnende team van de CSR-Challenge mag het advies presenteren aan de Cyber Security Raad op 29 september 2016. Ook mogen zij als eerste hun stageplaats uitzoeken, die ter beschikking wordt gesteld door diverse bedrijven en organisaties. Ook voor de andere studenten zijn stageplaatsen beschikbaar.
Initiatief CSR
De Cyber Security Raad is de NCS3 gestart naar aanleiding van het advies 'Cybersecurity in onderwijs en bedrijfsleven' dat de raad eind vorig jaar heeft gegeven aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. In dat advies geeft de CSR onder andere aan dat er een tekort dreigt aan cybersecurity-experts, dat opleidingsinstituten beter moeten gaan samenwerken en bedrijven meer stageplaatsen ter beschikking moeten stellen. Omdat de urgentie hoog is, heeft de CSR de National Cyber Security Summer School NCS3 ontwikkeld. Deze crash-course maakt studenten bekend met trends en ontwikkelingen in het cyberdomein, en is een stimulans om als cybersecurity-expert aan de slag te gaan. Ook zijn er stageplaatsen aan de NCS3 gekoppeld. Met de NCS3 levert de CSR een bijdrage aan de invulling van het eerder aangehaalde CSR-advies aan de staatssecretarissen. Het is tevens een signaal naar andere organisaties en bedrijven om het advies ter harte te nemen en actie te ondernemen. Nederland moet actie ondernemen om als digitale economie voorop te blijven lopen en de huidige concurrentiepositie te behouden, om zo onze welvaart te beschermen.
Organisatie
De NCS3 is een initiatief van de Cyber Security Raad en wordt uitgevoerd door dcypher in samenwerking met CGI, Nederland ICT, TU Delft en TNO en met ondersteuning van Schiphol Group, Universiteit Leiden, Crisisplan, Nationaal Cyber Security Centre, Universiteit Leiden, Logius en NWO.